A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації

Шевченківські дні у закладах освіти Солом'янського району міста Києва

Дата: 11.03.2024 16:22
Кількість переглядів: 73

Шевченківські дні у закладах освіти нашого району

Щороку 9 та 10 березня в Україні святкують "шевченківські дні", під час яких українці вшановують пам'ять Тараса Шевченка. В усіх закладах освіти   району проводяться виставки, години спілкування, конкурси малюнків за творами  Кобзаря та  на найкращих читців поезій Шевченка, випуски газет на честь великого українського поета.

До 210-ї річниці від дня народження видатного українського поета, художника Тараса Шевченка в СШ № 7 імені М.Т. Рильського відбулися літературні читання, на яких учні школи декламували вірші Кобзаря: «Заповіт», «Садок вишневий коло хати», «Село», «Думи мої…», «Мені однаково…».

У початковій класах СЗШ № 12 м. Києва проведено літературно-музичне свято "Живе під сонцем любові Шевченкова весна», конкурс на краще читання віршів Кобзаря і виставка малюнків до творів поета, серед 6-х класів літературний ярмарок «Як ми знаємо Тараса Шевченка», на якому учні перевіряли знання життєпису та творів Кобзаря,  у 5 – 7 класах пройшла гра-месенджер «Живе листування з Шевченком»,  дев’ятикласники провели вікторину "Що ви знаєте про Тараса Шевченка", а старшокласники - ігри «Шевченко монументальний'» та «Єднаймо Україну Тарасовим словом!». Учні 7А класу підготували косплей за його картинами «Тарас Шевченко – художник».

Учні 5-Б класу  гімназії-інтернату№ 13 м. Києва здійснили віртуальну мандрівку в дитинство поета, виконали цікаві творчі завдання, узяли активну участь в іграх, присвячених великому Кобзарю. Учні 7-Б та 9-А класів переглянули відеоролики «Цікаві факти про Т. Шевченка» та «Неочікуваний Тарас Шевченко», послухали Тарасів голос, провели «фотосесію» з Кобзарем, але найбільшу зацікавленість викликала можливість «поговорити» з поетом. Гімназисти ставили запитання, які їх найбільше хвилювали, і з нетерпінням очікували відповіді. Учні 8-А класу після віртуальної екскурсії експозицією Національного музею Тараса Шевченка створили мініпроєкти «Захалявна книжечка» та запропонували гімназистам фотовиставку «Таким Шевченка ви ще не бачили!».

У СЗШ № 22 м. Києва на початку березня проходить тиждень літературних читань «Шевченківська весна», підготовлено  радіопередачу «Шевченкова криниця слова не міліє», серед учнів початкових класів  організовано вікторину «Що ми знаємо про Тараса Шевченка – генія українського народу»,    у 5 – 6 класах - біографічний калейдоскоп «Тернистими шляхами долі», а учні 7 – 8 класів провели тематичний квест «Тарас Шевченко – майстер слова та пензля».

У СЗШ № 26 м. Києва учні 3-А  класу разом із учителем провели тематичний квест «Т. Г. Шевченко - майстер слова і пензля». У 6-Б класі пройшов виховний захід "Тарас Шевченко-сонце України, яке сяє 210 років". Діти із задоволенням розповідали про цікаві віхи життя поета, декламували найвідоміші вірші Шевченка: "Мені тринадцятий минало" ,"Садок вишневий коло хати" і легендарний "Заповіт ".

Шевченківські дні в СШ № 43 «Грааль» м. Києва пройшли насичено та яскраво. Учні 5-х класів провели виховний захід «Стежками Кобзаря», а учні 6-х класів - театралізоване дійство «Тарасовими шляхами». Учителі української мови організували конкурс читців поезії Т.Г.Шевченка «Єднаймо Україну Тарасовим словом», усі учасники отримали нагороди за декламування поезій Кобзаря. Інтерактивна гра «Шевченко питає» проведена у 8-В класі. Учні 10-х класів провели вікторину «Наш Тарас Шевченко: правда-неправда». Виставка ілюстрацій до творів Тараса Григоровича відбулася в початковій школі, цікаві та пізнавальні виховні години було проведено в кожному класі. Старшокласники підготували QR-виставку картин великого художника. Учні розв’язували кросворди і були учасниками пізнавальних вікторин. Під час музичних перерв, які традиційно проходять у п’ятницю, звучали твори на слова Тараса Григоровича.

Кілька днів учні 2-А класу СЗШ № 54 м. Києва відкривали для себе постать харизматичного, завжди молодого душею Т.  Шевченка. Вони виразно читали поезії Кобзаря, робили ілюстрації до його творів.

З нагоди ювілею поета СШ № 64 м. Києва проведено гру з учнями 9 класу «Шевченко монументальний», після її завершення учні спробували спроєктувати сучасний пам’ятник поету.

У СЗШ № 67 м. Києва проходить тиждень української літератури, одним із заходів якого є захист учнівських проєктів у 8-А класі, присвячених ювілею Тараса Шевченка.

З нагоди дня народження Т. Шевченка протягом тижня в СЗШ № 69 м. Києва відбулося багато різноманітних заходів: творчий вечір у третьокласників, на якому діти читали віршів великого Кобзаря, тематичний урок у 7-В про символи в українській літературі, зокрема у творчості поета, пізнавальна історична довідка про життя та діяльність видатного українського поета, художника, літературно-музична композиція для учнів 7 та 10 класів.

У СШ № 115 м. Києва цікаво та оригінально провели літературно-пізнавальну гру «Мандруємо стежками Кобзаря», драматично-музичне дійство «Шевченко наш. Він для усіх століть», серед учнів 9-х класів відбувся захист проєктів «Шевченко - маляр», а 11-класники  у ці дні писали есе «Київ очима Шевченка».

До річниці Т. Г. Шевченка в ліцеї № 142 м. Києва вчителем української мови та літератури серед учнів 8 класу проведено квест, а учнями 6 класу підготувлено віртуальну сценку із життя малого Тараса та проведено урок-зустріч із великим Кобзарем. Учні 7-х класів під керівництвом учителя підготували цікаві факти про життя та творчість поета англійською мовою  (методика clil).

Здобувачі освіти 4-Б класу ліцею № 144 м. Києва провели вікторину «Instagram Тараса Шевченка». Діти хореографічного колективу закладу освіти відвідали у цей день Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, Національний музей Тараса Шевченка.

До 210-й річниці від дня народження Тараса Шевченка 7 березня в Центральній бібліотеці імені Григорія Сковороди Солом'янки відбулася зустріч учнів 8 класу СЗШ № 166 м. Києва з народним декламатором, актором Героїчного театру «Пам’ять», педагогом, кандидатом технічних наук Михайлом Орлюком.

Пізнавальний літературний ранок «Шевченко - наш сучасник» проведено учителем української літератури з учнями 5-А, 5-Б, 5-В класів, на якому діти розповіли найцікавіші факти з біографії Шевченка, декламували вірші, слухали пісні на слова Шевченка в сучасній обробці.

З нагоди ювілею Т. Шевченка в СЗШ № 174 м. Києва відбулися різноманітні заходи: виховні години, конкурс на кращого читця поезій Кобзаря, виставка малюнків до творів видатного поета, години спілкування,  квести «Що я знаю про Т. Шевченка?», «Шлях до Шевченка», літературна вітальня «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»,

Гурток «Журналістська майстерність» гімназії біотехнологій № 177 м. Києва провів для учнів 1-Б класу культурно-інформаційний захід «Тарас Шевченко: людина, яка любила дітей, а діти любили його».  Учні 4-А класу декламували вірші Кобзаря, співали пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». Під час ігрового блоку діти складали із сірникових коробок (мистецтво екоперероблення) відомі рядки із віршів поета.

У гімназії № 178 м. Києва протягом тижня відбулися різні заходи до річниці Тараса Шевченка: години спілкування: «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», бібліотечні читання «Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став», шевченківські читання «І знов читаєм Кобзаря»,  тематичний квест «Тарас Шевченко – майстер слова та пензля», турнір шевченкознавців «Тарас Шевченко – син України», гімназистами створені радіопрограма «Його слова – його велична пісня» та виставковий проєкт: «Шевченків світ в буянні фарб».  

Учителі СШ № 187 м. Києва організували й провели безліч різноманітних активностей, присвячених життю й творчості поета, а саме: виховний захід у 6 класі "Заповіт Тараса: Борітеся - поборете!", літературознавча гра у 7 класі "Шляхами всесвітнього визнання - Т. Г. Шевченко ", літературознавча вікторина для учнів 8 класів "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття " та перфоманс у 9 класі "Живі картини Т. Шевченка". Учні усвідомили, що Т. Шевченко - духовний батько нації, бо його воля до життя, незламність, стійкість та відстоювання української державності передалися нащадкам, справжнім патріотам, які боронять нашу Батьківщину.

До знаменної дати кафедра української мови та літератури СЗШ № 221 м. Києва втілила три загальношкільні проєкти а саме: виставка «Кобзар в моїй родині», учнівські мистецькі роботи «Поезії Т. Шевченка» до творів Кобзаря та «Кохання в житті Т. Шевченка».

Традиційний конкурс читців поезії Шевченка зібрав у актовій залі СЗШ № 279 м. Києва поціновувачів поетичного слова, юних читців, педагогів напередодні свята.

У Авіакосмічному ліцеї НАУ ліцеїстами створено літературно-віртуальний колаж «Жінки в житті Т. Г. Шевченка», в якому вони відобразили за допомогою костюмів та характерних аксесуарів у режимі реального часу певних відомих персонажів із художніх та літературних творів Т. Шевченка, зокрема портрет Горленко, погруддя французької актриси А. Лекуврер, портрети дітей В. М. Рєпніна, Г. Закревської, невідомої у блакитному вбранні, Т. Маєвської, невідомої біля фортепіано, Катерини із однойменної картини.

Визначній особистості – незвичайне святкування! Учні 6-В класу разом з учителями української літератури й інформатики НВК «Ерудит» м. Києва  долучилися до конкурсу «Таємниця генія Шевченка», завдяки якому дізналися більше цікавих фактів із біографії поета та краще зрозуміли його творчу спадщину.

У Політехнічному ліцеї НТУУ "КПІ" м. Києва протягом тижня проводяться музично-поетичні перерви до дня народження Т. Шевченка, а також організована виставка-обговорення "Кобзар очима сучасних художників".

Яскраво проходять Шевченкові дні у Технічному ліцеї НТУУ «КПІ»:

у класах на уроках звучить слово великого Кобзаря, створена експозиція «У вінок Кобзареві», підготовлено радіопроєкт «Твій голос пророчий звучить крізь віки», проведено конкурс учнівських ілюстрацій до творів поета та Шевченківські читання, на яких ліцеїсти глибше пізнають життя та творчість поета.

У ВЗШ № 20 м. Києва пройшли віршований флешмоб «Борітеся – поборете!»,  квести «Стежками Шевченка»,  урок-семінар «Світова велич українського поета»,  здобувачі освіти вирішували кросворди в анаграмах за творами Т. Шевченка.

Кобзареве слово вічне, воно залишається актуальним і донині.

«Борітеся - поборете!».

«Учітесь, читайте, і чужого научайтесь, й свого не цурайтесь».

Ці рядки актуальні і сьогодні...

 



« повернутися

Вхід для адміністратора