A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації

День рідної мови в закладах загальної середньої освіти Солом’янського району

Дата: 22.02.2024 10:44
Кількість переглядів: 29

День рідної мови в закладах загальної середньої освіти Солом’янського району

    Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

Цьогоріч до відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася майже вся шкільна родина спеціалізованої школи № 7 ім. М. Т. Рильського. Починаючи з 16 лютого у стінах школи проводилися різноманітні заходи:  поетичний марафон “Співаємо про тебе, рідна мово”; мовознавчий батл "Ми - знавці рідної мови"; конкурс лепбуків «Живи, прекрасна наша мова»;  музейний урок "Як парость виноградної лози, плекайте мову.."

    У цей день учителі кафедри української мови та літератури ліцею № 144 ім. Г. Ващенка організували Марафон «Моя рідна мова», під час якого учні 6-10 класів позмагалися в ерудованості, обізнаності, кмітливості та поглибили свої знання з української мови. Мета заходу - підтримати самобутність та важливість рідної мови для кожної людини. А учні 7 класу провели лінгвістичне дослідження про українську мову.

Усі учні та вчителі СЗШ № 174 активно долучилися до святкування Дня рідної мови. Діти співали пісні, розгадували ребуси, відгадували загадки, грали у фотоквест, створювали сенкани, дивилися цікаві презентації, присвячені рідній українській мові. Усі насолоджувалися прекрасною атмосферою свята.

    21.02.2024 року в гімназії біотехнологій № 177 пройшов День рідної мови. Учні дізналися багато нової інформації: найбільше слово найуживаніша літера в українській мові, слово «бити» має 45 синонімів. Учні 4-А класу (кл. кер. Кучерява О.М.) провели для третьокласників квест «Знавці української мови» з розгадування лінгвістичних загадок, ребусів та чудово проявили свої акторські здібності під час презентації українських письменників.

   Усі класи СШ № 159 долучилися до різноманітних заходів: інтелектуально-розважальних ігор, уроку-квесту, мовного квізу, конкурсу есе, створення сторителінгу.

З нагоди свята рідної мови у СШ № 187 пройшли інтелектуальні ігри та квести, конкурс «Солов’їне шоу» та урок грамотності «Її Величність – Мова».

У Міжнародний день рідноі мови учні ПШ № 310 завітали до літературної кав’ярні, де взяли участь у конкурсах «Утвори слово», «Перекладач», «Ланцюжок».

     У СЗШ № 229 проведений тематичний урок «Цвіти і сяй, моя державна мово!» та години спілкування «Шануймо мову над усі віки, якщо ми хочемо зватися народом», дітьми створений плакат «Я мовою вкраїнською пишаюсь»

    До Дня рідної мови сьогодні відбулася зустріч ліцеїстів Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ» з очільницею проєкту "Рутенія - графіка української мови" Анжелікою Корнієнко,  яка розповіла  про графіку солов'їної, про українську абетку «Рутенія» – історично український шрифт,  зацікавила дітей і молодь мовою, її походженням та історією, а з використанням пензля чи олівця показала її багатство і неповторність.

  До Міжнародного дня рідної мови у 8-х класах Технічного ліцею НТУУ «КПІ» проведено майстер-клас «Урок у стародавній школі» представником Міста майстрів. У програмі - цікаві історії про створення Київської школи, читання старовинної абетки, писання гусячим пером, незвичайний диктант. Усі отримали від такого уроку масу задоволення.

     У спеціальній загальноосвітній школі «Надія» м. Києва проведені в 1 – 11 класах виховні годин «Мова – наша, соловїна». Учні та педагоги декламували вірші про рідну мову, прослухали музичні твори, створили малюнки до цього важливого та красивого свята

Вітаємо всіх з Міжнародним днем рідної мови.

Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом.

БЕРЕЖІМО РІДНУ МОВУ!

РОЗМОВЛЯЙМО УКРАЇНСЬКОЮ

Відео СШ№7 https://www.youtube.com/watch?v=9z_Te3gbebQ 

Відео ліцей №144 https://youtu.be/iSEEHEzo7L8 



« повернутися

Вхід для адміністратора